ICT

Innovatie

OBS De Compagnonsschool is een innovatieve school en een landelijke voorloper op het gebied van ICT. Het mag duidelijk zijn dat ICT dan ook een prominente rol speelt in ons basisonderwijs. Niet als doel maar als middel, om te komen tot goed en modern onderwijs.

Digitale schoolborden en visualisers

Natuurlijk hebben wij meer dan voldoende computers in de lokalen staan met flatscreens, maar ook is elk lokaal voorzien van een digitaal schoolbord. Dus ook in het kleuterlokaal. Krijtborden gebruiken wij al jaren niet meer. Ook is er in elk lokaal een zogenaamde visualiser aanwezig. Met dit apparaat kan elk voorwerp of een bladzijde uit een boek, levensgroot worden getoond op het digitale bord. Hiermee hebben wij een volwaardige digitale leeromgeving voor de kinderen gecreëerd.

iPads

Zoals u van een innovatieve school mag verwachten, houdt het niet op bij het bovenstaande. Onze school is zich voortdurend aan het ontwikkelen op ICT-gebied. De veranderingen op dit terrein gaan razendsnel, zowel op het gebied van hardware als software. Wij zijn continu aan het nadenken hoe wij het beste uit de kinderen van nu kunnen halen en hoe wij zo goed mogelijk kunnen aansluiten bij hunbelevingswereld. Het is daarom dat wij werken met een digitale rekenmethode. In samenwerking met onze ouders hebben wij voor alle kinderen vanaf groep 3 een iPad aangeschaft, zodat iedere leerling op eigen tempo en niveau uitdagend aan de slag kan. Uiteraard begeleidt de leerkracht dit hele rekenproces en kan elke ontwikkeling minutieus volgen. Ook bij andere vakgebieden wordt natuurlijk de iPad gebruikt.
Bij de kleutergroepen worden de iPads ingezet bij het groepswerk. Met dit in het oog springende project hebben wij de belangstelling van veel basisscholen binnen Nederland gewekt, welke met argusogen onze ontwikkelingen volgen.

Apple TV

Wij hebben het bovenstaande helemaal compleet gemaakt, door al onze lokalen te voorzien van Apple TV. Hiermee kan de leerkracht de iPads mirroren op het digitale schoolbord. Dit is erg handig bij instructies, omdat iedereen op een groot scherm kan meekijken. Ook de leerlingen kunnen hun iPads op het grote scherm projecteren. Zo kunnen leerlingen aan de hele groep hun werk laten zien en eventueel voorzien van een uitleg. Ook is dit een prachtige oplossing voor spreekbeurten en presentaties.

Netwerk en digitale infrastructuur

Omdat wij veel gebruik maken van ICT, vraagt dit ook het nodige van ons netwerk en de digitale infrastructuur. Aangezien steeds meer programma’s webbased zijn en er veel uitwisseling met het internet is, hebben wij een kabelaansluiting van 120MB. Hiermee hebben wij voldoende bandbreedte. Onze computers zitten uiteraard ook allemaal in een netwerk met een eigen leeromgeving.

Het werken met iPads vraagt om een professionele WiFi-omgeving. Dit is inmiddels gerealiseerd op onze school. Voor de vaste gebruikers, teamleden en kinderen, is er een afgeschermd gedeelte. Maar ook gastgebruikers kunnen gebruik maken van ons draadloze netwerk. Wij kunnen iedere gebruiker volgen in het gebruik van, bijvoorbeeld, het internet.