Multimedia

Computers

Elk lokaal beschikt over een aantal computers. Kinderen in de groepen 1 en 2 beschikken over vier computers in hun lokaal. In de groepen 3 t/m 6 staan vijf computers per lokaal, in groep 7en 8 staan er 6.  Allemaal compleet met flatscreens. De computers zijn allemaal aangesloten op het beveiligde, educatieve netwerk C3LO van STS (Station to Station). Zie ook onder het kopje “C3LO”.
Daarnaast hebben we nog computers in de directiekamer en de IB-kamer.

Digitale schoolborden

In alle lokalen hangt een digitaal schoolbord. Met dit bord kunnen alle computerfuncties worden uitgevoerd en er kan zowel met een pen als met de vinger op worden geschreven. Een bijkomend voordeel is dat krijtstof tot het verleden behoort. De borden worden ingezet om de lessen te verrijken met ondersteunend beeld- en geluidmateriaal. Er zijn sites speciaal voor het onderwijs, zoals Teleblik en Kennisnet, waar je korte en informatieve filmpjes kunt bekijken. Een geschiedenisles over de prehistorie wordt levendiger als je een filmpje van ongeveer drie minuten kunt laten zien over het leven in die tijd. Daarnaast doet steeds meer software de intrede die speciaal voor het digitaal bord is ontwikkeld. De leeslessen in groep 3 bijvoorbeeld, worden op een schitterende en leerzame manier aangeboden met behulp van dergelijke software. Bij de kleuters worden prentenboeken geprojecteerd op het grote scherm. Ook kinderen kunnen gebruik maken van het digitale bord. Bij presentaties en spreekbeurten zie je in de bovenbouw, en soms zelfs al in de middenbouw, dat kinderen PowerPoint gebruiken bij de spreekbeurt. Zo langzamerhand neemt het digitale bord ook de functie van de TV en Dvd-speler over. Tv-uitzendingen worden niet meer bekeken via de kabel maar via “uitzending gemist” op internet. En op elke computer zit een Dvd-drive. De videocassettes gebruiken wij alleen nog maar bij de geschiedenislessen.

Giromuis

Bij elk digitaal schoolbord hebben wij een giromuis. Dit is een muis waarbij de leerkracht (of eventueel een leerling) op afstand de cursor kan laten bewegen vanuit elke hoek van het lokaal. Voor een leerkracht is dit erg prettig omdat hij of zij dan niet gebonden is aan de plaats waar de laptop staat, maar vrij door de klas kan bewegen en alle handelingen kan verrichten om het bord te bedienen.

Digitale microscoop (visualiser)

Dit is een erg handig apparaat bij het digitale schoolbord. Alles wat je onder de visualiser legt, wordt vergroot vertoont op het digitale bord. Wil je de klas mee laten lezen met een bepaalde pagina uit een boek, dan leg je deze onder de visualiser. Dit geldt natuurlijk ook voor allerlei voorwerpen. Een doormidden gesneden rozenbottel kun je nu wel heel erg nauwkeurig bekijken. Ook als een kind een bouwwerk bij het vak Techniek heeft gemaakt, kan iedereen de technische kenmerken goed bekijken. Dit is typisch zo’n apparaat waar je niet meer zonder kan als je er eenmaal één gewend bent.

Kopieerapparaat

Ons kopieerapparaat is aangesloten op ons computernetwerk en dient tevens als printer en scanner. Voordeel hiervan is dat het printen een stuk voordeliger is geworden en dat wij vanaf elk werkstation vanuit elk computerbestand moeiteloos (dubbelzijdig) kunnen printen. Dit geldt natuurlijk ook voor het printen van internet. Dat dit apparaat ook prachtige kleurenkopieën kan maken, is natuurlijk helemaal mooi.
Digitale foto- en filmcamera

De school beschikt over twee digitale fotocamera's en een digitale filmcamera. Deze apparatuur worden ingezet om foto’s en/of filmpjes te maken voor de website, de nieuwsbrief en bijzondere activiteiten. Zo kunt u als ouder meegenieten van activiteiten van uw kind, terwijl u er niet bij was. Ook kunnen deze apparaten worden ingezet bij bepaalde vakgebieden. Bij Techniek bijvoorbeeld kan je foto’s of filmpjes maken van bouwwerken om ze te bewaren in een archief of om andere kinderen te laten zien.

C3LO

Station to Station biedt met C3LO een netwerkconcept dat vanuit de onderwijskundige praktijk van het primair onderwijs is ontworpen. C3LO is een netwerkconcept waarbij het technisch beheer uit de school wordt gehaald en het digitaal lesgeven in de school wordt gestimuleerd.

C3LO wordt sinds 2006 bij onze klanten uitgeleverd. Het is de opvolger van de Netwijs Menuschermen. Inmiddels werken er meer dan 1000 basisscholen met een van deze concepten. Klik op onderstaande link voor meer informatie.